ALMANYA AİLE BİRLEŞİMİ

İ

İltica başvuru kararı gelince aile birleşim hakkı da veriliyor. Karar da bu yazıyı okuyunuz. 3
ay içerisinde Türkiye’de Alman elçiliğine başvuru yapılması gerekiyor.
Başvuru işlemi İstanbul da yanlız İDATA şirketi üzerinden yapılıyor. Ankara ve İzmir de
ise şahsi başvuru kabul edilebiliyor. Yoğunluğa göre randevu tarihi uzayabiliyor. 3 gün sonraya da
alan var 2 ay sonrayada.. İstanbul un hızlı olduğunu söyleyebiliriz.
İşlem basamakları:
Lütfen aşağıdaki siteleri inceleyiniz. Aynı zamanda başvuru işlemlerini ve başvuru
formlarını buradan öğrenebilirsiniz:
– http://www.tuerkei.diplo.de/Vertretung/tuerkei/tr/Startseite.html
– https://www.idata.com.tr/de/tr/p/ulusal-vize-adimlari-de
İDATA yı arayıp (0850 460 8493 (0850460VIZE) Yurt dışından aramak için: 0090-212-
970 8493) aile birleşim vizesi için randevu tarihi belirleyin. İDATA size randevuyu
oluşturduğunda bir mail atacaktır. Bu maili inceleyiniz. Aşağıda verilen listeyi maildeki listerle
teyit edin. DİKKAT: Çeşitli dolandırıcılık yapan sitelerden ve şirketlerden uzak durun.
Pasaport ve 2 adet fotokopisi
Türkiye deki ikametgah ve 2 adet fotokopisi
2 adet biyometrik fotoğraf
Evlilik cüzdanı ve 2 fotokopisi
Nüfus Müdürlüğünden alınıp Kaymakamlık ta onaylatılan eşler için APOSTİLLİ FORMÜL
B
ve 2 adet fotokopisi
Nüfus Müdürlüğünden alınıp Kaymakamlık ta onaylatılan çocuklar için APOSTİLLİ
FORMÜL
A ve 2 adet fotokopisi
Nüfus Müdürlüğünden alınıp Kaymakamlık ta onaylatılan APOSTİLLİ TAM TEKMİL
NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ ve 2 adet fotokopisi
ALMANYA’DAN KARARIN FOTOSUNUN ÇIKTISI
ALMANYA’DAN MELDEBESTÄTİGUNG (İKAMETGâH) FOTOSUNUN ÇIKTISI
ALMANYA’DAN AUSWEİS INIZIN FOTOSUNUN ÇIKTISI
ALMANYA’DAN ERKLÄRUNG FOTOSUNUN ÇIKTISI (ekte verilecektir; bazı
arkadaşlar bu belgeyi kullandı. Biryerde ise auslanderın bir arkadaşı yönlendirmesi ile aşağıdaki
linkte 2 numaralı linke tıklayıp oluşturulan karekodlu formun çıktısı alınarak yine auslander da
onaylatılıp fotoğrafının
yollanmasıylada
https://familyreunion- syria.diplo.de/webportal/mobile/index.html#start (Bağlı bulunduğumuz
Ausländerbehörde’ den imzalatılır. Ben ise ikisini de yetiştiremediğim halde başvurumuzu kabul
18 yaşından büyükler için : 75 Euro, 18 Yaşından küçükler için : 37,5 Euro
Pasaportların postalanması için 20 tl.
İstanbul zorunlu tutmuyor şimdilik ama diğerleri tutabiliyor: Seyahat Sağlık Sigortası
2 adet Başvuru belgesi (bu form internetten bulunabileceği gibi asıl olarak İDATA size
randevuyu oluşturunca mail olarak atacaktır)
Alınan randevu günü ve saatinde eksiksiz konsoloslukta başvurunuzu yapınız ve sonucu
bekleyiniz. Bu süre 3 aya kadar sürebiliyor.
DİKKAT: Özellikle Nüfus Müdüdrlüğünden alınacak belgeler Almanya ‘da da ihtiyaç olacak.
Çocukların okulu vss. Gibi.
3 ay içerisinde Türkiye’de Alman elçiliğine başvuru yapılması gerekiyor.
EK BELGE
AILE BIRLESIMI SONRASI SONRADAN GELENLERIN ILTICA SÜRECI
Sonradan aile birlesimi ile gelen aile fertlerinin ayrica iltica etmeleri zaruri degil, ancak sonradan
gelenlerde bu yolla mülteci statüsü alarak ayni haklara sahip olabilirler. Özellikle vizesiz gelen veya
aile bireylerinden birinin ve ya birkacinin gecerli pasaportu olmamasi durumunda tavsiye edilir.
Ancak bu durumda olmayanlarda tabii ki müracaat etme haklari vardir.
Avukattan teyidle ilticaya basvurmakla aile birlesimi üzerinden kazanilan oturum hakki
kaybedilmez denilimektedir.
SÜREC:
Buradada iki yol görünüyor.
1 yolda Ausländerbehördeler araciligi ile Nürnberg’ e yazili olarak aile fertleri adina müracaat
yapilabilir. Ancak her Ausländerbehörde bu süreci bilmiyor veya yapmak istemiyor.
2 yolda ise sonradan gelen aile bireyleri normal olarak Giessen Erstaufnameeinrichtung ‘da
basvurularini yapmalaridir. (BAMF)
2. yolda teorik olarak Aile bireyleri Interview ‘a kadar kampta kalmalari gerekmektedir.
Ancak görüsmeler bittikten sonra esinin adresi gösterilerek ve cocuklarin eger varsa okul veya
saglik
durumlari beyan edilerek transfer zamanina kadar izin alinip esinin yaninda ikamet edebilir. Ilk
basvuru esnasinda mutlaka aile birlesimi oldugu belirtilmeli ve esin belediyeden aldigi Anmeldung
ibraz edilmelidir.
Basvuru süreci standart iltica süreci ile aynidir. Ancak interview, durum cok net oldugu ve esin
daha önceden ifadesi oldugu icin cok kisa sürmekte ve sonlandirilmaktadir. Sadece ilave edilecek
seyler varsa ilave edilmektedir.
AVANTAJLARI:
Sonradan gelen tüm aile fertlerininde mülteci statüsü alarak ayni haklardan istifade edebilmesi.
Esin vefaati, bosanma veya statüsünü kaybetmesi durumunda diger aile fertlerinin statülerini devam
ettirmeleri. Normal aile birlesimi üzerinden alinan oturumlarda, yukarida belitilen durumlarda sonradan
gelen aile bireylerinin oturumlarini kaybetmeleri söz konusu olabilir. Cünkü teorik olarak onlarin
ülkelerine dönmelerinde bir riskleri bulunmamaktadir.
Sonradan gelenlerede mavi pasaport verilmesi. Aile birlesimi üzerinden oturumlarini alanlara
pasaport verilmez.
DEZAVANTAJLARI:
4-5 günde olsa ailenin kamp ortamini yasamasi
Danisilan herkesin sonucun olumsuz olma ihtimali cok düsük demesine ragmen, sonuc hakkinda bir
kesinlik olmamasi. Ancak avukattan teyidle ilticaya basvurmakla aile birlesimi üzerinden kazanilan
oturum hakki kaybedilmez deniliyor.
İlticaya başvurup kabul alanlar 3 yıl Türkiye ye gidemiyor.
Aile birlesim vizesine sahip olup pasaportuna el konulan sahsin yapacaklari:
1) Oncelikle pasaportuna el konulduguna dair belgenin orijinali ve 2 adet yeminli tercümesi
2) Cocuklarin pasaport ve vizelerinin 2 ser adet fotokopileri
3) Ilticanin kabul edildigini gosteren kararin orijinali ve 2 ser adet fotokopisi
4) Formül A ve Formül B 2 ser adet fotokopisi
5)2 adet Biometrik fotograf

6) Ilticasi kabul edilen sahsin reisepass ve ausweis fotokopileri

7) Ilticasi kabul edilen sahsin Almanyadaki ikametgah belgesi ve cocuklar Almanyada ise
cocuklarin ikamet belgesi de eklenecek.
8) Vize basvuru formu ve internetten konsoloslugun gonderdigi mailin ciktisi.
Turkiyeden ciktiktan hemen sonra bulundugu ulkenin baskonsolosluguna problemini kisaca anlatan bir
mail yazip cevabi beklemek. Bu mailde sorun kisa ama net anlasilir bir sekilde yazilmalidir. Vize
basvurusu yapacak kisinin kimlik ve el konulan pasaport bilgileri mailde yazilmalidir. Ayrica
Turkiyedeki vize takip numarasi varsa eklenirse daha iyi olur.
AİLE BİRLEŞİMİ Geçici Seyahat Belgesi
Almanya’da kabul alan arkadaşlar/Muhacirler Türkiye’de olan ailelerini veya herhangi üçüncü
ülkelerde olan ailelerini; aile birleşimi vizesi ile Almanya’ya getirmek isterlerken izleyecekleri yol:
Pasaportana el konulan veya pasaportu iptal edilen şahısların yapması gereken hususlar şunlardır:
Alman tecrübeli bir avukatla görüşüldü ve aşağıdaki hususların yapılmasını kanuni olarak beyan
etti.
*1.*Türkiye’de yeni bir pasaport çıkarmak üzere Türk makamlarına yazılı dileçe ve 2 şahit ile
birlikte gidilmesi. Yeni pasaport talep edilmesi. Yetkili makamlar pasaport vermeyeceklerini beyan
ediyorlar ise bunu yazılı olarak istemeleri, yazılı olarak vermezler ise yanında götürdükleri iki
şahidin bu olaya şahitlik yaptığını dair tutanağının tutulması.
*2.*Evlilik cüzdanı Almanca’ya tercüme edilmeli.
*3.*Vukuatlı nüfus örneği
Nüfus dairesinden Ailece vukuatlı nüfus çüzdan örneği.
*4.*Burdaki şahsın Pasaportunun ön yüzünün fotokopisi
*5.*Almanya’daki Veya Şengen ülkelerindeki kabul belgesinin bir nüshası (aslı gibidir Noter

tasdikli)

*6.*Bu müracaatlar neticesinde Alman makamları konsolosluklar üzerinden ilgili aileye Seyhat
Pasaportu veriyor. Bu seyhat pasaportu ile seyhat etmeleri sağlanılıyor.
TR de yurtdışı yasağı olanlar TR dışında iken elinde geçerli bir seyahaat pasaportu olduğundan
herhangi TR dışından herhangi bir Şengen ülkesine uçmakta hukuken bir engel kalmamış olur.
Bu evraklarla birlikte Almanya’da uzman bir avukat tutulması. bu yollarla aile birleşimi talep
edilmesi.
Bulunduğu ülkede veya Tr’den yurt dışı çıkış yasağı olanlar Türk makamlarına (Valilik-OHAL
ofisi/Emniyet Md.) Dilekçe ile müracaat edip yasağın kaldırılmasını talep etmesi veya dava açması.
(Velayet davası da açabilir).
Aile birleşimindeki Kanuni yaş sınırı: 18 dir. 18 yaşını doldurmamış olan bütün aile fertleri bay –
bayan veya bekar bu haktan yararlanabiliyor. 18 yaşını dolduranlar için (bekar veya eğitim
hayatı devam ediyor olsa dahi) bu mevzuat geçerli değil.
Not: Bu yaş meselesi ilgili Ausländerbehörde den kontrol ettirilmeli bazıları 18’den gün almamış
olması lazım diyor.
Pasaportu Olmayanlar /Bilgilendirme
Alman Konsoloslukları Başvurularında
*1. Eşi kabul almış Aile birleşimi yapacaktır*
a. Almanya ve ilgili Auslanderbehörde den Aile birleşimi formu dolduracak imzalatacak ailesine
gönderecek.
b. Oturum ve kabul yazısı ilk sayfayı tarama yapıp ailesine gönderecek mail veya posta yoluyla
Ailenin olduğu ülkedeki Alman konsolosluğu vize mail adresi nede mail atabilir ( bu maili Aile
birleşimi formunu imzalayan memura da) rica ederse oda elçiliği bilgilendirmiş olur. Bir iç yazışma
olarak yapılabiliniyor.
*2. Ailenin başvuracağı yerde Alman konsolosluğuna verilecek evraklar*
a. Nüfus Kayıt Örneği
b. Evlenme Kayıt Örneği (formül B)
c. Doğum Belgesi (Her çocuk için ayrı ayrı) (Formül A)
d. Almayadan gelen Aile birleşimi, Kabul yazısı ilk sayfa ve Oturum
e. Nufüs Müdürlüklerinden aldığınız bu belgelerde sütünlerde Almanca yazıyor. (tercümeye gerek

kalmıyor.)

*3. Eklenecek ek evraklar*
a. Pasaportu olmayanlar için Türkiye’de olanlar yada yurtdışında başka bir ülkede olanlar
pasaport başvuru yapmış alamamışlarsa o başvuru tarihi ile birlikte oluşan belgeler Almanca
tercüme edilirek ve,
b. Pasaport verilmedi ise BİMER ‘ ve Cumhurbaşkanlığına yazı yazılıp Aile ve çocuklarıma
pasaport verilmedi durumun çözülmesi için arz ve talep edilecek düzgün bir dil kullanarak ve
oradan gelen cevabı (mutlaka mailinize cevap geliyor) bu gelen cevap genelde (16,19,20 maddeden
dolayı FETÖ kapsamı olan şahıslara BEDKurlunun aldığı karar nedeniyle bu şahısların devletten
bilgi alması kısıtlanmıştır. Cevabı gelecektir. Bu yazınında Almanca tercümesi yapılarak a)
belgeleri ile birlikte Alman konsolosluğuna verilmesi gereklidir.
c. Bimer ve Cumhurbaşkanlığına yazıları Annede Babada yazabilir. Cevap bir ay olmadan
geliyor cevap gelmezse takrar yazılacak yine cevap yoksa yazılan ekranı o tarihi belirterek iki
kez denendi cevap alınamadı mağduriyeti Almanca tercüme yaparak vermemiz gereklidir.
*4. Alman Konsolosluğu Vize Süreleri*
a. Yukarıdaki tüm bu belgeler hazır olup verilirse en kısa 1.5 ayda aile Almanya’ya gelebilir.
b. Eğer evraklarda eksiklik olursa 3 ayı buluyor.
c. Alman konsolosluğu her kişiye bir aylık Gri Pasaport tarzında Seyahat belgesi ve Vize
Vermektedir. Vizede bir aylıktır.
*Not: Yukarıdaki belgeleri sağlayamıyorsak*
Tarihi geçmiş pasaportlar, T.C. kimlikler ve Evlilik Cüzdanı olarak bu belgeleri tercüme noter
yaptırarak ısrar edilecektir.
Mağduriyetlerinizi ilgili tarihli başvuru ve tercüme edilmiş kısa bilgilendirmeler ile desteklemek
gerekir.

  1. Akdr diyor ki:

    Ohal, il nufus ve cimere yazılan dilekçelere verilen olumsuz cevaplar muhafaza edilip, aile bişekilde buraya geldiğinde burdaki ilgili makamlara pasaport alınmadığının delili olarak sunulabilir.

  2. adminthidi diyor ki:

    BIR TECRÜBE PAYLAŞIMINDA BULUNAYIM. (bayx)
    TURKİYEDEN COCUKLARINI GETIRECEK OLAN ARKADASLARDAN KONSOLOSLUK YURT DIŞINA ( 18 YASINDAN KÜÇÜKLER IÇIN) TEK BASINA ÇIKABİLIR MUVAFAKAT NAMESI DISINDA BIRDE YURT DISINDA UZUN SURELI KALABILIR MUVAFAKAT NAMESI ISTIYOR….
    — ALMANYAYA UCAKLA GELDİĞİNDE HAVAALANI POLISI 3- 4 SORU SORUYOR…
    – NICIN GELDIN ?
    – NE KADAR KALACAKSIN ?
    – NEREYE GIDIYORSUN?

  3. Akdr diyor ki:

    Yunanistandaki elcilik aile birlesimi basvurusu ve termin isteme email ile yapiliyor, termin 1 ay sonraya veriliyor. Dolayisiyla termin islemi erkenden yapilirsa yunanustanda bekleme suresi uzamamis olur. Sitede ifade edilmeyen evraklarda istenebiliyor, Almanyadaki eşin kira kontrati gibi, fritzwahrende anzeige ( 3 aylik surenin bura tarafindan tekrar teyidi)gibi…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir